Pelvik Taban Pilates Egzersiz Programı
Pelvik Taban Kas Kasılması Olan Bir Pilates Egzersiz Programı
Gebelik döneminde egzersiz, hem anne hem de fetal sağlığa potansiyel faydalar sağlar. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre, anne vücudundaki anatomik ve fizyolojik değişikliklere rağmen, hamilelik sırasında fiziksel egzersiz teşvik edilmelidir. Egzersiz, kronik hastalık gelişimine karşı korunmanın yanı sıra anneler ve çocukları için daha iyi sonuçlarla ilişkilendirilmiştir.
Egzersiz programları arasında, Joseph Pilates tarafından önerilen yöntem, kuvvet antrenmanı ve küresel esnemeyi düşük etkili egzersizlerle birleştiriyor. Çalışmalar, Pilates yönteminin sağlıklı ve sağlıklı olmayan yetişkinler için kas gücü kazancı, esneklik, koordinasyon, propriyosepsiyonu, gövde ve pelvik stabilite ve postüral iyileşme gibi faydalarını göstermiştir.
Modern Pilates egzersiz programları, solunum ve pelvik taban kasının (PTK) kasılmasını içeren egzersizleri içerir. PTK kasılmaları, gövde kaslarının çeşitli pozisyonlarda solunum ile eş zamanlı olarak çalıştırılması ile koordineli olarak gerçekleştirilir. Pilates egzersizleri bir PTK ile birlikte yapılır.
Hamile kadınlar için etkili midir?
Pelvik taban kasının(PTK) kasılması ile pilates egzersiz programının geleneksel müdahalelere kıyasla hamile kadınlardaki etkinliğinin değerlendirildiği bir çalışmada; ilk gebeliği olan 50 kadın 25 pilates, 25 kontrol grubu olarak randomize edildi.
Her iki grup için yapılan müdahaleler; 14-16. ve 32-34. gebelik haftaları arasında haftada iki kez 1 saatlik senaslardan oluşmaktaydı. Pilates grubuna PTK kasılması ekleyerek pilates egzersiz programı gerçekleştirildi. Tüm seanslarda üst ekstremite, alt ekstremite ve gövde hareketlerini içeren mat pilates egzersizleri yapıldı. Kontrol grubu ise 10 dakika yürüdü ve elastik bir bant ve vücut ağırlığından dirençle üst ekstremite, alt ekstremite ve gövdeyi güçlendirici egzersizler yaptı.
Tüm katılımcılar müdahalelerden önce ve sonra bir fizyoterapist tarafından manometre ile PTK gücü ve Oxford Ölçeği ile PTK gücü, dayanıklılık ve tekrarlanabilirlik sonuçları için değerlendirildi. Gruplar arasında manometrik sonuçlar açısından fark yokken PTK gücü, dayanıklılığı ve tekrarlanabilirliğinde sadece pilates grubunda artış gözlenmiştir.